Vårda din kniv

 

Håll skärpan.

Att den kniv du använder är vass är mycket viktigt. Snitten du gör blir finare, du behöver inte anstränga dig lika mycket, den blir roligare att arbeta med och du minskar risken att slinta och skada dig. Om olyckan skulle vara framme så gör en vass kniv ett finare snitt som läker bättre än en slö kniv som river sönder.

De flesta nya knivar har en vass egg från fabrik men även helt nya knivar kan ibland behöva lite kärlek. En sak som är säker är dock att alla knivar blir slöa förr eller senare om de används.

Metoderna att hålla en kniv vass är många. Motordrivna slipmaskiner, läderremmar, japanska vattenstenar mm…

Vad ska då just du välja? Svaret är inte helt enkelt utan beror på flera olika faktorer. Hur stor är din budget? Vad ska dina knivar användas till? Vilken kunskap besitter du? Är du beredd på att lägga ner tid på att öva?

Låt säga att du redan har en vass kniv som du gärna underhåller ofta innan den hinner bli slö. Då är en gammal hederlig strigel av läder ett bra alternativ. Några drag på varje sida brukar snabbt kunna förvandla en vass kniv till en mycket vass kniv. Ska man använda sig av rakkniv så är det nästan ett måste med en strigel. Strigeln kan användas med eller utan slippasta.

Vill du själv kunna bestämma vinkel på dina eggar och du har kunksap om frihandsslipning eller är beredd att lägga ner tid på att öva? Då kan ett dubbelsidigt bryne vara ett bra val. Brynen av denna typ har ofta en keramisk sida och en sida av diamant. De kan återställa en slö egg men även underhålla en redan ganska vass kniv. Dubbelsidiga brynen finns i fickformat (DC4, Double Stuff)

Har du ingen större kunskap om att slipa knivar och tycker att det verkar vara besvärligt att hålla reda på vinklar hit och dit? Då är Spyderco Triangle Sharpmaker produkten för dig! Även du som redan kan slipa på frihand kan använda Sharpmakern med mycket goda resultat. Detta är ett slipsystem för hemmabruk som fungerar till i princip alla verktyg som har en egg. Fällknivar, köksknivar, yxor, saxar, ja till och med fiskekrokar kan slipas på denna. Två uppsättningar av keramiska slipstavar medföljer, fina och mediumgrova. Som tillbehör finns grova och extrafina slipstavar. Stavarna placeras i hål i bottenplattan som bestämmer vinkeln och allt som du behöver göra är att dra kniven lodrätt mot dessa stavar. Enklare blir det inte! Resultatet blir dessutom mycket bra. Instruktionsbok samt dvd medföljer.

Har man stor budget och planerar att slipa större mängder med knivar så kan ett motordrivet alternativ vara aktuellt. Tormek tillverkar motordrivna våtslipmaskiner som finns med olika stenar och jiggar för olika ändamål. Bandslipar är också ett redskap som med lite träning och rätt sorts band kan ge goda resultat. Ken Onion Work Sharp är också ett bra alternativ som har fått bra recensioner.

Vill man inte alls lägga ner tid och energi på att slipa sina knivar själv så finns det många som kan göra det åt dig, t.ex. Slipverkstaden.se och Knivspecialisten.se

Håll rosten borta

Många av oss har nog varit med om det, man hittar sin älskade jaktkniv i ryggsäcken några veckor efter älgjakten, full med bruna prickar…

Det bästa är naturligtvis att förebygga rost och det kan man göra på lite olika vis.

Har din kniv blivit fukitg och smutsig efter en dag i skogen? Rengör och torka den så snabbt som möjligt då du kommer hem och smörj den med lämplig olja. Alla typer av olja fungerar egentligen. Då jag ofta vill kunna använda mina knivar till mat så brukar jag använda matolja. Den är inte lika effektiv som syntetiska oljor men fungerar helt okej.

Det finns även många andra sätt att rostskydda knivar, som t.ex. 5-56, WD40 och vapenfett.

Har rosten väl uppstått så får man försöka att få bort den på bästa vis. Några alternativ som brukar kunna fungera är att gnugga på rostprickarna med ett suddgummi, även stålull och fint sandpapper kan vara värt att testa.

Håll repor borta

Repor på knivhandtag och knivblad är varken vackert eller hygieniskt. Om de väl har uppstått så få inte panik, de går ofta att arbeta bort.

Börja med ett så grovt sandpapper som behövs och arbeta dig tålmodigt nedåt med allt finare kornstorlek. Avsluta med en finkornig slippasta om det behövs.

Håll kniven ren

Din kniv ska alltid vara ren, det förlänger livslängden och borgar för en god hygien. Hur ska man då rengöra kniven?

Vi börjar med vad du inte ska göra. Diska aldrig knivar i diskmaskin. Vi tar det igen, så viktigt är det. Diska aldrig knivar i diskmaskin. Uppfattat? Maskindiskmedlet är så starkt så att det fräter bort den tunna fina eggen och sliter dessutom onödigt mycket på resten av kniven.

Det bästa sättet att rengöra sina knivar är med varmt vatten, handdiskmedel och en mjuk disksvamp. Svårare än så behöver det inte vara!

En fällkniv eller annan kniv med mycket skrymslen kan behöva blåsas ren med tryckluft. Även tandborste och piprensare kan vara användbara då en fällkniv ska rengöras. Ibland behöver de plockas isär och då är det bra att ha en uppsättning med torxbits till hands. När du ändå rengör fällkniven så glöm inte att ge pivot-skruven en droppe olja.

Håll ordning på knivarna

Knivar som ligger huller om buller i en låda riskerar att slitas onödigt mycket och risken att du skadar dig då du ska plocka fram en kniv är då också onödigt stor. För köksknivar är förvaring på en magnetlist det allra bästa. Knivarna har inte kontakt med varandra och du får en bra överblick då du ska välja rätt kniv till uppgiften som väntar.

För förvaringen av fällknivssamlingen så kan jag varmt rekommendera en vadderad väska med separata fack. Du får då en bra överblick över samlingen och knivarna nöter inte mot varandra i onödan. Denna metod gör också att du på ett smidigt och diskret sätt kan transportera knivarna.

Har du knivar som du vill visa upp på ett snyggt sätt på ett bord eller i bokhyllan så finns små och billiga knivställ att köpa.

Håll läder och trä i trim

Läderslidor och trähandtag är naturmaterial som bara blir vackrare med tiden om man sköter dem rätt.

En läderslida (eller läderhandtag) ska alltid hållas rent. Detta gör man lämpligtvis med hjälp av en fuktig trasa, galltvål och vatten. Torka sedan rent med en ren, fuktig trasa. Sedan är det viktigt att man återfuktar lädret med lämpligt fett eller olja. Smörj lädret med en torr trasa och låt det suga in ett par timmar. Torka sedan bort överflödet med en annan torr trasa. För att öka livslängden på läder är det bra om det inte förvaras i direkt solljus då det torkar ut och bleker lädret.

Trähandtag på knivar ska givetvis hållas rena och torra. För att de ska hålla sig hela och fina kan de också behöva behandlas om de börjar att kännas torra. Bra produkter för att hålla sprickor och oönskade håligheter borta är linolja, paraffinolja och bivax.

Ge den gamla kniven nytt liv

Har det gått så långt så att knivens handtag eller knivslida är helt utom räddning men du vill inte kassera den? Den kan fortfarande gå att rädda.

Om du har en fällkniv eller kniv med full tånge så går ofta handtagssidorna att byta ut. Det kan man så klart även göra om man bara har tröttnat på utseendet och vill förnya det. Det är ofta ett ganska så enkelt ingrepp och det räcker ofta med att du har en borrmaskin och något att slipa med för att få ett nytt, snyggt handtag på din kniv. G10, micarta, trä eller kolfiber, möjligheterna är många.

Är slidan trasig, ful eller bara opraktisk? Gör en ny! Det är inte så svårt som det låter. Jag har själv ingen erfarenhet av att jobba med läder men det ska visst inte vara någon raketforskning, speciellt inte om man bara vill ha en praktisk slida som inte behöver vinna några priser för sin skönhet.

Kydex däremot är ett material som jag har ganska så stor erfarnhet av. Ett mycket trevligt material att arbeta med som är förvånansvärt enkelt att få goda resultat med, kul är det också! Redan den första slidan av Kydex som jag tillverkade blev riktigt fin. En Kydexslida är dessutom underhållsfri och har oftast en betydligt längre livslängd än vad kniven har. Inte så många redskap behövs för att kunna börja tillverka prylar av Kydex och när dessa väl är inhandlade så blir kostnaden per slida oftast väldigt låg. Allt som behövs hittar du hos http://www.knivmaterial.se/

Knivslidor är inte det enda som man kan tillverka av Kydex, populärt är också pistolhölster, plånböcker och hållare till diverse utrustning som t.ex. multiverktyg och ficklampor.

Till sist

Youtube är en riktig guldgruva. Är du osäker på hur du ska hålla slipstenen då du slipar din kniv eller vill veta mer om hur du går tillväga när du ska tillverka en Kydexslida? – Sök på Youtube! Där finns en uppsjö av instruktionsfilmer som tar upp allt mellan himmel och jord.

Jag hoppas att denna korta guide har svarat på några av dina frågor, har du ytterligare funderingar så tveka inte att höra av dig till oss så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig med dina kniviga problem.

info@knivbutik.se