Clip point

Clip point är en bladform som är mycket vanlig bland bowieknivar. Den kännetecknas av att knivryggen närmast spetsen svänger nedåt för att sedan svänga uppåt igen.

Exempel: Bowiekniv med clip point

 

Drop point

Drop point innebär att knivens rygg är konvex och sluttar framåt, en populär bladform bland jägare.

Exempel: Jaktkniv med drop point

 

EDC

EDC står för ”Every Day Carry”. Termen används ofta om små lätta knivar, fällknivar såväl som knivar med fast blad. Knivar som pga sin storlek, vikt & design är lämpliga att bära dagligen.

Exempel: EDC-fällkniv , EDC-fastbladare

 

FFG (Full Flat Grind)

FFG innebär att kniven har en jämn avsmalning hela vägen från ryggen ner till eggen.  Knivbladet är framifrån sett format som ett ”V”.

Exempel: Kniv med FFG

 

Full tang eller full tånge

Detta innebär att stålet i bladet fortsätter hela vägen genom knivens handtag ändå bak till handtagets bakände. Detta ger en mycket kraftfull kniv som tål hårda tag.

Exempel: Kniv med full tang

 

G10

G10 är ett vanligt förekommande material i knivhandtag. G10 består av sammanpressad, härdad glasfiberväv. Det är underhållsfritt, tål fukt & stötar mycket bra.

Exempel: Kniv med handtag av G10

 

HRC

HRC anger hur hårt ett stål är på Rockwell skalan. Ett stål med HRC 60 är hårdare än ett stål med HRC 57. Ett stål med lägre HRC är lättare att bryna och segare. Medans ett stål med högre HRC håller skärpan längre, är hårdare och kan därmed lättare brytas av.

 

Jimping

Jimping är små taggar eller skåror i knivbladets rygg nära handtaget. Deras uppgift är att ge bättre kontroll över kniven genom att ge tummen grepp där.

Exempel: Kniv med jimping

 

Karambit

En karmbit är en självförsvarskniv med sina rötter i Indonesien. Kniven har en speciell design med ett kraftigt böjt blad och med ett hål för pekfingret.

Exempel: Karambit

 

Kydex

Kydex är ett sorts plastmaterial som passar utmärkt till att tillverka knivslidor av. Det är mycket hållbart även vid extrema temperaturer och är lätt att rengöra.

Exempel: Kniv med slida av kydex

 

Liner lock

LIner lock är en mycket populär låsning av bladet på moderna fällknivar. Spärren sitter på undersidan av handtaget och den förs i sidled för att fälla ihop kniven.

Exempel: Fällkniv med liner lock

 

Lock back

Lock back är en traditionell typ av låsning av bladet på fällknivar. Spärren sitter på fällknivens rygg och trycks ner för att stänga kniven.

Exempel: Fällkniv med lock back

 

Micarta

Micarta är ett material som ofta används vid tillverkning av knivhandtag. Det består av linfiber, kolfiber eller glasfiber som pressas samman med fenolplast under värme & högt tryck. Micarta är stöt- & slittåligt det isolerar elektricitet mycket bra.

Exempel: Kniv med handtag av Micarta

 

Machetes

En machete är ett verktyg som huvudsakligen används för att bana väg genom tät djungelvegetation.

Exempel: Machetes

 

Pommel

Pommel är knivens bakersta del. En pommel på en kniv kan bestå av en mängd olika material. Ibland kan det även utgöras av en glaskross.

Exempel: Kniv med pommel av aluminium

 

Ricasso

Ricasso är den del av kniven som är slät / oslipad mellan eggen och handtaget.

Exempel: Kniv med påtaglig ricasso

 

Serrations / serrated

När en kniv är serrated så betyder det att den har en sågtandning. Sågtandningen kan täcka delar av eller hela bladet. Sågtänder är effektiva då man ska skära i fibrösa material så som rep.

Exempel: Kniv med serrations

 

Slipjoint

Slipjoint är en benämning på en fällkniv som saknar en riktig låsning. Den har istället en fjädermekanism som håller bladet i utfällt läge.

Exempel: Fällkniv av slipjoint-modell

 

Tanto

Tanto är en bladform med en skarpt vinklad spets. Dess huvudsakliga egenskap är att penetrera.

Exempel: Kniv med tantoblad

 

Zytel

Zytel är en blandning av plast och glasfiber. Det används ofta vid tillverkning av knivslidor. Materialet är stöttåligt och är tåligt mot slitage.

Exempel: Knivslida av Zytel